De top 10 Griekse kookboeken om cadeau te geven

Grieks eten

De Griekse keuken is een zeer rijke en diverse culinaire keuken, met een keuze uit talloze heerlijke en smaakvolle gerechten. Van hartig vlees en zeevruchten tot verse groenten en geurige kruiden, de Griekse keuken heeft voor elke smaak en gelegenheid iets te bieden. Dus zoek je een leuk cadeau voor wie van de Griekse keuken houdt, lees dan verder voor de 10 lekkerste Griekse kookboeken.

Bijgewerkt: 16-05-2025

1. Keukenhelden - Grieks

Keukenhelden - Grieks

Ook zo’n zin in een zomers gerecht? Ontdek de frisse mediterrane smaken uit de Griekse keuken in 'Keukenhelden – Grieks'. Verse ingrediënten en uitgesproken smaken, de Griekse keuken is niet voor niets zo populair. In Keukenhelden – Grieks vind je de heerlijkste Griekse gerechten, van lichte gerechten als salade met halloumi of gegrilde calamari, tot stevigere opties als gegrilde lam en moussaka. Perfect voor doordeweeks, of voor een tafel vol vrienden en familie.Keukenhelden: de mooiste recepten voor een scherpe prijs, over een sterk topic. Verzamel ze allemaal!

€ 10,00

Bekijk op bol.com >

2. Greece: The Cookbook

Greece: The Cookbook

Greece: The Cookbook is the definitive work on the rich and fascinating cooking of modern Greece Greece: The Cookbook is the definitive work on the rich and fascinating cooking of modern Greece. Greece: The Cookbook is the first truly comprehensive bible of Greek food in English. Rapidly increasing in popularity, Greek food is simple to prepare, healthy and delicious, and, more than most other cuisines, bears all the hallmarks of the rich cultural history of the land and sea from which it is drawn. It is the original Mediterranean cuisine, where olive oil, bread, wine, figs, grapes and cheese have been staples since the beginnings of Western civilization.

€ 40,94

Bekijk op bol.com >

3. Athína

Athína

In 'Athína' van Chloé Monchalin en Benjamin Rousselet vind je 80 recepten waarmee je de heerlijkste Griekse gerechten op tafel zet. Van aperitiefjes, rijke salades en verwarmende hoofdgerechten tot desserts en verfrissende cocktails: in dit prachtige kookboek ontdek je Griekenland zoals nooit tevoren. Maak een traditionele souvlaki, kies voor een risotto van orzo met venusschelpen of geniet van een spinazietaart met feta. Uiteraard vind je in 'Athína' ook heerlijke zoete desserts en sprankelende cocktails. Als kers op de taart is dit kookboek doorvlochten met prachtige, zonnige sfeerfotografie.

€ 34,99

Bekijk op bol.com >

4. Mezze & Moussake

Mezze & Moussake

De mediterrane magie van Tessa Kiros Na het succesvolle Ciao Bella heeft Tessa Kiros dit keer Griekenland als uitgangspunt voor haar nieuwste boek gekozen. Zoals we van Tessa gewend zijn levert dat een schat aan de meest heerlijke gerechten op, aangevuld met prachtige sfeerbeelden en verhalen. Verschillende mezze zoals dolmades en tzatziki, souvlaki, kebab, pitabrood en baklava: alle Griekse klassiekers zijn aanwezig. Het boek is prachtig vormgegeven en heeft een rijke, luxe uitstraling. Voor iedereen die houdt van de mediterrane keuken.

€ 176,00

Bekijk op bol.com >

5. Yiayia

Yiayia

An exploration of traditional Greek dishes through the recipes and stories of Greece's most characterful matriarchs "A joyful, delicious celebration of Greece's Yiayias and the wonderful food they quietly, skillfully cook. This book will transport you, warm your soul and make you a better cook. I love it." – Rosie Birkett Yiayia: Time-perfected Recipes from Greece’s Grandmothers showcases regional Greek cookery and features sharing and feasting dishes, mainly vegetarian, from the kitchens of grandmothers across Greece. Think Stuffed Courgettes from Lesvos, ;a Cycladic Fourtalia, Corfiot spicy Bourdeto Stew, Ionian pasta dishes, Cretan Dakos salad, Watermelon Cake from Milos.

€ 29,01

Bekijk op bol.com >

6. ECHT GRIEKS

ECHT GRIEKS

Echt Grieks bevat de beste en meest stijlvolle recepten die Theodore Kyriakou door de jaren heen verzamelde op zijn reizen door zijn thuisland. Daarbij richtte hij zich steeds op de ware essentie van het Griekse eten en de traditionele ingrediënten die wereldwijd bekend zijn: olijfolie, groenten, yoghurt, honing, verse vis, wijn en kaas. Het resultaat is een imposante lijst gerechten die allemaal deel uitmaken van het Griekse culinaire erfgoed.

€ 49,95

Bekijk op bol.com >

7. The Greek Slow Cooker

The Greek Slow Cooker

Fresh, healthy Greek cooking is amazingly simple with these 75 no-fuss, hands-free slow cooker recipes. Healthy, light and flavourful Greek cuisine is now easy and fast to make at home, with Eleni Vonissakou’s authentic recipes for your slow cooker. Readers can make dishes straight out of Eleni’s kitchen in Athens, Greece, without standing at the stove all day. This collection is full of delicious meats, warming soups, flavourful veggies and tempting sweets. All recipes call for easy-to-find ingredients and minimal prep, for quick meals to nourish you and your family. The slow cooker makes it possible to enjoy a variety of exciting Greek flavours in your own kitchen.

€ 24,99

Bekijk op bol.com >

8. Nistisima

Nistisima

WINNER OF THE OBSERVER FOOD MONTHLY BEST NEW COOKBOOK AWARDTHE SUNDAY TIMES BESTSELLING COOKBOOKThe Daily Mail Best Cookbooks of the Year 2022The Independent 10 Best Cookbooks of 2022Delicious Magazine Best cook books of 2022____________________________No fads, no frills, just 120 vegan recipes that have stood the test of time from award-winning food writer Georgina Hayden, currently appearing on Channel 4's The Great Cookbook ChallengeNistisima means fasting food – food eaten during Lent and other times of fasting observed by those of Orthodox faith.

€ 21,99

Bekijk op bol.com >

9. The Ikaria Way

The Ikaria Way

Diane Kochilas' new cookbook that brings the plant-based cuisine of Ikaria to your dinner table.Ikaria is an island in Greece where people live to a ripe old age, sometimes living well past 100. Diane Kochilas, host of the television series My Greek Table, is a daughter of Ikaria. The Ikaria Way is her latest cookbook and is filled with easy, contemporary recipes rooted in her background and steeped in the ancient Greek traditions of plant-based cuisine.As Diane says, Greeks are almost vegan, but they’d never call themselves that. The array of plant-based dishes in the Greek diet is unsurpassed anywhere else in the Mediterranean.

€ 34,09

Bekijk op bol.com >

10. Ikaria

Ikaria

Filled with recipes and stories, this book intends to introduce many people to food as life, as only the Ikarians know it. It also features a 101-year-old weaver - the best on the island - and reveals the combinations of herbs that he cooks with and that he believes give him life. Here, Kochilas will marry lore to lesson and recipe to interview: we'll meet a 101-year-old weaver - the best on the island - and taste the combinations of herbs that he cooks with and that he believes give him life.

€ 34,97

Bekijk op bol.com >